Resepi Ayam Masak Merah
Bahan-bahan buat ayam masak merah:
- 5-6 ketul ayam yang sudah dilumur garam, kunyit dan digoreng separuh masak.
- 2 kuntum bunga lawang
- 1 ketul kayu manis
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 biji tomato yang sudah dipotong 4 bahagian
- 250 ml air
- Sachet Stevia (ikut citarasa) *ganti gula/madu [saya gunakan 2 sachet stevia sweetener].
- Minyak untuk menumis
Bahan kisar halus:
- 2 biji bawang merah
- 1 biji bawang holland
- 2 ulas bawang putih
- 1 cm halia
Cara buat ayam masak merah:
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan hirisan sampai layu.
- Lepas itu masukkan bahan kisar dan gaul sampai rata.
- Kemudian masukkan bahan yang sudah di kisar dan sos cili. Tumis sampai pecah minyak.
- Lepas itu masukkan ayam yang di sudah di goreng separuh masak sebelumnya. Gaul rata dan biarkan sekejap.
- Kemudian masukkan air sebanyak mana kuah yang disukai.
- Masukkan tomato,sos tiram & stevia sweetener, gaul hingga rata dan biarkan sampai pecah minyak.
- Bila rasa dah sebati (tomato tu dah empuk dan warna kuah dah menarik), bolehlah ditutup api.
- Ayam masak merah dah selesai anda buat.
~...Selamat Mencuba...~
by Nur Fasyiha Rusli.
No comments:
Post a Comment